Vroeger gingen mensen op hun zestiende vaak voor hun scooter rijbewijs, maar tegenwoordig wordt deze stap vaak overgeslagen. In 2011 is namelijk een nieuwe regeling ingevoerd, waardoor het mogelijk werd om vanaf de dag dat je zestien en een half jaar oud wordt je theorie-examen te doen te beginnen met praktijkles. Vanaf je zeventiende verjaardag mag je dan afrijden. Deze regeling wordt ook wel 2toDrive genoemd. Maar waarom, hoe en wat zijn de voordelen?
Invoering
Het begon in 2011 allemaal als experiment om het aantal ongelukken onder jonge automobilisten terug te dringen. Er is nog niet genoeg bewijs om te zeggen dat het aantal ongelukken onder jonge bestuurders is afgenomen. Over het algemeen is er in ieder geval geen stijging van ongelukken met jonge automobilisten volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Deze stichting zegt daar zelfs bij dat een auto een veiliger voertuig is dan een mogelijk alternatief: de scooter. Sinds maart 2018 is de experimentele fase van de regeling over en is de regeling als wet aangenomen.
Begeleiders
Als je voor je achttiende je rijbewijs haalt, kun je tot je achttiende rijden onder begeleiding. De jonge bestuurder kiest deze begeleiders zelf. Zij moeten wel voldoen aan een aantal voorwaarden. De coach dient minimaal 27 jaar oud zijn, minimaal vijf jaar in het bezit van een Nederlands personenautorijbewijs (B-rijbewijs), ingeschreven staan in Nederland, vier jaar voor de aanvraag geen alcohol- of gedragscursussen hebben gehad, nuchter te zijn tijdens het begeleiden en vier jaar voor de aanvraag geen ongeldigheidsverklaring voor rijgeschiktheid of rijvaardigheid.
Voordelen voor jongeren zelf
Autorijden is natuurlijk hartstikke leuk. De eerste keer helemaal alleen in de auto zitten is spannend. Die wordt nog even uitgesteld met 2toDrive. De complete vrijheid laat dus sowieso nog even op zich wachten totdat de bestuurder achttien is, maar meer ervaring hebben, voordat je echt alleen de weg op gaat.
Check hier de beste autorijschool in Den Haag!
0 reacties