Is het eerlijk, het weren van oudere auto’s uit binnensteden? Maar vooral: zet het zoden aan de dijk? Na Utrecht gaat ook Rotterdam om per 1 januari 2016: oudere auto’s en dan vooral dieselauto’s, zullen worden “geweerd” in een ruime omtrek rondom het centrum. En geloof ons maar; er zullen rap meerdere steden volgen. Deze trend is niet meer te stoppen. Maar hoe effectief is de maatregel?

Rotterdam & het weren van vervuilende auto’s

Iedereen die wel eens achter een scooter aanrijdt kan het zelf ervaren; de stinkende walm is niet te harden. Toch mogen deze vervuilende vehikels gewoon in het centrum van Rotterdam blijven rijden. Deze scooters, maar ook vele brommertjes, zijn zeer vervuilend, maar er lijkt vanuit het stadsbestuur geen wolkje aan de lucht.

Diesels: dát zijn de boosdoeners! Jammer voor de dieseleigenaren, daar gaat hun dieseltje; juist het type auto wat eindeloos in goede conditie blijft. Ook benzineauto eigenaren zullen er aan moeten geloven, maar dan zul je wel in een héél oude auto moeten rijden, wil deze voldoen aan de eisen van de milieuzone. Moet je auto helaas er dan toch aan geloven, verkoop hem dan aan een sloperij in Rotterdam, zodat je subsidie kunt krijgen voor je auto, als zijnde sloopauto.

Vervuiling in Rotterdam

Zijn dieselauto’s van circa 15 jaar oud en zeer oude benzine auto’s nu werkelijk de grote boosdoeners voor het welzijn van de inwoners van de stad?

Vervolg je route eens over de ring Rotterdam. Kom je eenmaal ten zuid-westen van Rotterdam, op de A-15 richting het Botlek gebied, dan slaat het ongeloof toe… Hier ligt het industriële hart van het Rijnmondgebied; vlakbij de bewoonde wereld (evenals het Europoort gebied). De ene raffinaderij volgt de andere op. Nog nooit zoveel walmende pijpen bijeen gezien en tientallen metershoge grote bergen stoffig erts, of welke grijs-blauwe grondstoffen dit ook mogen zijn. Inwoners van Rotterdam (zuid en west), Schiedam en Vlaardingen wonen op de meest milieu verontreinigde plekken, doordat zij direct de walmen van het Botlek gebied over zich heen krijgen. En zullen blijven krijgen. Maar toch fijn dat de gemeente Rotterdam heeft besloten “haar milieumaatregelen” te nemen voor het wijde centrum van Rotterdam. Dat zal écht zoden aan de dijk zetten…

Genieten van je balkon op het zuiden….

Zelf heb ik in Schiedam gewoond, met uitzicht op de industriële havens … en pijpen. Locatie: Rotterdamsedijk. Stond de wind mijn kant op, dan sloeg ik mijn balkon op het zuiden maar even over, aangezien ik dan direct in de walm zat van de tientallen metershoge pijp die circa 4 km. van mijn huis stond. Erg fijn dat Rotterdam zich zo goed bekommert om ‘haar inwoners’, door de dieselauto’s en oude benzine auto’s aan te pakken.

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

16 − acht =