Het kopen van een schadeauto brengt verschillende voordelen met zich mee. Wanneer je over de juiste kennis en materialen beschikt, kun je bijvoorbeeld veel geld besparen. Ben je benieuwd naar hoe het precies zit met het kopen van een schadeauto en waar je op moet letten? Lees dan snel verder.
Waarom een schadeauto kopen?
Ben je een echte liefhebber die graag aan de slag gaat met de auto? Dan is een schadeauto een goedkoop alternatief. Je hoeft namelijk geen geld te investeren in de reparatie bij een schadehersteller, omdat je de auto zelf repareert. Ook hebben de echte klussers vaak de beschikking over de juiste auto-onderdelen. Goed om te onthouden: voor particulieren is het over het algemeen niet voordeliger om een schadeauto aan te schaffen. Schadeauto’s zijn namelijk niet per definitie goedkoop en de kosten voor de reparatie kunnen hoog oplopen, waardoor het kopen van een tweedehands auto voordeliger is.
Waar moet je op letten?
Bij de aanschaf van een schadeauto is het vooral belangrijk om te achterhalen hoe de schade is ontstaan. Ook is het een must om te bekijken of de auto niet-zichtbare schade heeft. Koop je een gerepareerde schadeauto? Vergeet dan niet om te controleren of alle schade daadwerkelijk verholpen is en te vragen hoe de schade precies is gerepareerd. De duurste en belangrijkste onderdelen van de auto bestaan uit het onderstel, de motor en het frame. Neem altijd de tijd om deze onderdelen extra te controleren op bijvoorbeeld breuken en verbogen delen. Voor de motor geldt dat je deze het best even kunt laten draaien. Ook het kijken onder de motorkap is essentieel: lekt er iets of hoor je rare dingen?
Wederzijds vertrouwen staat bij de verkoop en koop van schadeauto’s centraal. Let er daarom op of de gevraagde prijs realistisch is in vergelijking tot de schadeauto en de gerepareerde onderdelen. Wil je zeker weten van een goede verkoop of koop? Dan kun je ook gebruik maken van een website die gespecialiseerd is in schadeauto’s en de bijbehorende onderdelen.
Keuring en taxatie
Zowel voor schadeauto’s in Nederland als geïmporteerde schadeauto’s uit bijvoorbeeld België geldt dat het handig is om de schade te laten taxeren door een specialist. Een APK-keuring is helaas niet voldoende omdat deze keuring alleen draait om de wettelijke veiligheidsnormen. Er wordt hierbij niet gecontroleerd op technische mankementen.
Extra tip
De belangrijkste tip die wij je willen meegeven is dat het voor een doorsnee consument, die geen verstand heeft van schadeherstel, niet wordt aangeraden om een schadeauto te kopen. Wil je alsnog een schadeauto kopen? Vraag dan hulp van iemand die veel van auto’s en schadeauto’s afweet, zodat je uiteindelijk geen verkeerde beslissingen maakt.
0 reacties