Auto niet meer te repareren?

In Europa is het verplicht om jaarlijks je auto te laten keuren. Deze Algemene Periodieke Keuring (APK) zorgt ervoor dat alle auto’s op de weg veilig zijn en er zo minder ongelukken kunnen gebeuren door bijvoorbeeld een versleten rem. Zodra de auto is afgekeurd betekent dit dat hij niet de openbare weg op mag. Vaak is het gelukkig genoeg om wat klein onderhoud te verrichten en kun je daarna weer veilig de weg op. Maar wat te doen als je het onderhoud niet kan betalen of het niet te repareren is?

Sloopauto

Is het niet meer de moeite waard om je auto te laten maken vanwege de hoge kosten? Dan is het een optie om de auto naar de sloop te brengen. Er zijn veel autosloopbedrijven die je auto graag overnemen. Hier krijg je vaak ook nog een bedrag voor terug; dat is toch mooi meegenomen als je voor een nieuwe auto gaat kijken. Maar wat gebeurt er met je auto op zo’n sloperij? Dit is geheel afhankelijk van de staat van de auto. Als de schade aan je auto onherstelbaar is wordt hij naar de schroot gebracht en als oud ijzer verkocht. Maar is de auto alleen economisch total loss (financieel gezien niet verantwoord de schade te herstellen) zal hij gerepareerd worden. Dan kan de auto opnieuw verkocht worden. Al laatste is er een nog een middenweg; de auto is niet total loss maar kan ook niet meer gemaakt worden. Hierbij worden de onderdelen die nog goed zijn uit de auto gehaald om te hergebruiken op andere auto’s. Je auto verkopen als sloopauto is dus goed voor het milieu, aangezien er altijd zoveel mogelijk wordt gerecycled.

Online verkopen

Als je het niet ziet zitten om je auto te verkopen aan een sloop, kan je ook proberen hem via internet te verkopen. Er zijn genoeg hobbyisten die het leuk vinden aan auto’s te sleutelen. Ook als ze hem niet kunnen maken zullen ze graag onderdelen ervan halen of de auto helemaal omtunen tot iets moois. Zo hebben ze in ieder geval een basis om vanaf te werken. Vaak willen ze er ook nog wel een bedrag voor neerleggen. 

Het is een kwestie van kijken waar je het meeste geld kunt halen. Want uiteindelijk wil je zoveel mogelijk voor je auto terugkrijgen zodat je een spaarpotje hebt voor je volgende auto. Hopelijk gaat die dan langer mee zonder schade en kun je weer een paar jaar vooruit op de APK!

APK en Taxibedrijven

Taxi bedrijven moeten vanaf dag 1 een APK keuring hebben van de RDW. Met de invoering van de APK zijn er diverse auto’s die niet meer door de keuring heen komen. Natuurlijk repareren kan altijd maar de kosten wegen niet meer op tegen de waarde van de auto. Taxibedrijven die op Schiphol rijden zoals Goedkoop naar Schiphol en het internet bedrijf Taxi Bestellen hebben zo een roulatie in hun vervoer middelen dat dat natuurlijk niet aan de orde is. Maximaal drie jaar gaan de taxi’s mee en elk jaar is er de verplichte APK keuring voor taxibedrijven. Inclusief netjes ingevulde onderhoudsboekje gaan de auto’s weer door naar een volgende eigenaar.

 

Categorieën: Geen categorie

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zestien + 8 =