Of je nou een nieuwe auto, tweedehands auto of oldtimer koopt, een autoverzekering is volgens de wet in Nederland verplicht. De meesten willen hier eigenlijk zo min mogelijk over nadenken, maar bij het kopen van een andere (of je eerste) auto ontkom je er niet aan. Door de vele verschillende aanbieders en mogelijkheden kan je al snel verdwaald raken. Om deze reden gaan we in dit artikel in op de verschillende autoverzekeringen. Zo kan je zelf bepalen wat voor jou het belangrijkste is.

De WA-verzekering

In Nederland is het verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Hiervoor moet je minimaal een WA-verzekering afsluiten. Maar wat is een WA-verzekering nou precies? Eigenlijk is het heel simpel. Door een WA-verzekering af te sluiten bescherm je jezelf tegen de kosten die je een andere auto aanbrengt. Simpel gezegd: als je in een auto-ongeluk terechtkomt hoef je niet zelf de portemonnee te trekken voor de schade aan de andere auto. De schade aan je eigen auto daarentegen moet je wel volledig zelf betalen. De WA-verzekering is de goedkoopste autoverzekering en volgens de wet moet je ook minimaal deze afsluiten.

De WA+ beperkt casco verzekering

Wil je ook de schade aan je eigen auto verzekerd hebben? Dan zal je een stapje hoger moeten gaan en een WA+ beperkt casco verzekering moeten afsluiten. Beter bekend als de WA-plus verzekering. Heb je dus een auto-ongeluk gehad, dan is in principe alle schade gedekt. Zowel de schade aan jouw auto als die van de andere partij. Daarbij komt dat je auto bij een WA-plus verzekering ook verzekerd is tegen bijvoorbeeld hagel, storm, brand en diefstal. Dit geldt niet voor de standaard WA-verzekering.

De Allrisk autoverzekering

Als laatste is er dan nog de Allrisk autoverzekering. Dit is in principe hetzelfde als de WA-plus verzekering, maar dan nog net iets uitgebreider. Hij dekt namelijk ook schade aan eigen auto wanneer je zelf de oorzaak bent van de aanrijding. Daarbij verschilt het per verzekeraar wat er nog meer inbegrepen is bij de Allrisk verzekering. Bij Actua bijvoorbeeld krijg je bij het Allrisk pakket ook een uitgebreide garantiedekking op onderdelen. Bijvoorbeeld als je versnellingsbak het plots begeeft. Dergelijke onvoorziene kosten wil je natuurlijk niet ineens voor moeten opdraaien.      


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − 11 =